Manastirea Rudi - Dondiuseni | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Manastirea Rudi

Biserica „Sfânta Treime" a Manastirea Rudi este una din cele mai frumoase lăcașe sfinte de pe teritoriul Republicii. Aceasta este situată în rezervația peisagistică Rudi-Arionești. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Impresionează prin arhitectura Manastirea Rudi de un caracter moldovenesc bine pronunţat, ce aminteşte de bisericile medievale din sec. XVI-XVII.  Manastirea Rudi - Monument istoric și de arhitectură de importanță natională.

Manastirea Rudi

Distanța de or.Chișinău: 198 km

Localitatea: com. Rudi, r-nul Dondușeni

Hramul mănăstirii: Sf Treime

Anul înființării: 1777

Stareț: egumena Maria (Pascariuc)  

La nordul Moldovei,  la doar 45 km de orașul Soroca, se găsește unul dintre cele mai deosebite monumente de cult din republică - Manastirea Rudi.

Datează din anul 1777 şi rămâne până în prezent un mister, la o margine de ţară a Moldovei istorice, la sute de km de capitala ei s-a construit o biserică în stilul architectural caracteristic epocii lui Ştefan cel Mare! Biserica cu hramul „Sf. Treime” a mănăstirii e un exemplu elocvent al stilului arhitectonic moldovenesc din sec. XVI-XVII. Aici, pe malul drept al râului Nistru, în ravene si defilee lungi, încă este păstrată vegetaţia, care acoperea Moldova cu un mileniu în urmă. Planul bisericii este treflat, pereţii ei având grosimea de aproape un metru. Manastirea Rudi Dimensiunile: lungimea totală – 17.70 m, înățimea pereților - 9 m, grosimea - 1m. În pridvor se intră prin partea sudică a bisericii, iar clopotniţa este susţinută prin sistemul de arcuri semicirculare suprapuse, aşa-numita "boltă moldovenească".

Lăcasul sfînt a trecut prin nume­roase trans­for­mări, odată cu trecerea anilor. Ridicat în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica Vodă, prin truda ctitorului Simion Donciul, pe mosia fraţilor Andronachi Rudea şi a fratelui său Teodor Rudea, devine iniţial schit de călugări, apoi de maici, închisă de guvernul sovietic în 1948, casă de copii, spital de tuberculoză pentru generaţia tânără, redeschisă în 1992. Şi totuşi, Manastirea Rudi a ştiut să-si conserveze spiritul pururea curat, rămânând  un adevărat templu pentru purificarea duhului. La toate aceste minuni se mai adaugă şi izvorul, care, se spune, are puteri miraculoase!

Spre mănăstire se ajunge printr-un defileu de mare frumuseţe. Manastirea Rudi!

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu