Mănăstirea Tabăra
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Tabăra

Mănăstirea Tabăra cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este o manastire de calugarite din partea centrala a Republicii Moldova. In mănăstire sunt păstrate două vechi icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, datând din 1821. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Majoritatea creştinilor îşi îndreaptă paşii în zilele de sărbătoare şi duminică pentru a se închina şi ruga icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, întitulată „Minunea de la Vatoped”, pictată pe muntele Atos, în 1863.

Distanta de la Chisinau de 59 km

Localitatea: com. Tabara,  rnul Orhei

Hramul manastirii: „Adormirea Maicii Domnului”

Anul infiintarii: 1784

Staret: parintele Diodor  

Unii cercetători în domeniu consideră că a fost întemeiată în anul 1784 de boierul Gheorghe Russo, alţii atribuie ctitoria vătafului Darie Carp (1779). În anul 1828 aici a fost construita biserica de vară cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” pe locul unei vechi biserici de lemn din secolul al XVIII-lea, iar în anul 1857, a doua biserică din piatră, cu hramul Sfînta Treime.

Pe parcursul existentei sale a avut o istorie foarte controversata, astefel ca in perioada sovietică, biserica Adormirii Maicii Domnului, ca si multe alte biserici din tara a fost transformata în club, iar apoi folosita ca depozit, iar biserica Sfînta Treime in școală sătească. În 1959 maicile sînt date afară, iar multe din casele mănăstirii au fost ocupate de săteni. In 1990 Mănăstirea a fost redeschisa. Bisericile mănăstirii au fost construite din piatră și cărămidă.

Pictura interioară a bisericii "Adormirea Maicii Domnului", realizată încă în 1956, a fost reînnoită în anii 90 ai secolului XX.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu