Mănăstirea Vărzărești
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Vărzărești

Cea mai veche dintre manastirile basarabene, dupa datele documentare este manastirea Varzaresti. Este Vorba despre hrisovul care-l da Alexandru cel Bun boierului sau Venea, prin care ii intareste niste mosii. In acest document se mentioneaza si "Kisno-Varzareva manastirea", ca fund un hotar al mosiei acestui boier.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Distanta de la Chisinau de 70 km

Localitatea: comuna Varzaresti, rnul Nisporeni

Hramul manastirii: "Nasterea Maicii Domnului"

Anul infiintarii: 25 aprilie 1420

Staret: Stareta - egumena Gheorghia (Placinta)  

Manastirea de la Varzaresti, Hramul Nasterea Maicii Domnului, a fost ctitorita acum 586 de ani, despre ea, pentru prima data, se mentioneaza in hrisovul Domnesc al lui Alexandru cel Bun de la 25 aprilie 1420: Din mila lui Dumnezeu noi, Alexandru Voievod, Domnul Tarii Moldovei, facem cunoscut cu aceasta carte a noastra tuturor celor ce o vor vedea sau vor auzi citindu-se... iar hotarul acestor sate care sunt pe Bucovat incep de la manastirea lui Varzar. Ctitorul manastirii era Stan Varzarul si au ramas cu numele lui - satul si manastirea - Varzaresti.  

Au fost gasite date ca manastirea Varzaresti ar fi de la 1415. In mai toate documentele este mentionat anul 1420. Despre Manastirea Varzaresti s-a scris mai mult sentimental, pentru ca un sir de documente fie au disparut, fie au fost arse de tatari, care au pustiit de mai multe ori acest lacas. Interiorul bisericii este foarte sobru, fara fresca. La apus i s-a atasat recent un pronaos, care sa adaposteasca enoriasii care nu incap in naos.

Decoratia lipseste cu desavarsire. Peste tot am remarcat o discretie maxima, liniste si impacare.  Peisaju superb, deschiderea panoramica pe mai multi kilometri, ce poate fi admirata din curtea manastirii, ma indriuieste sa afirm ca locusorul acela e o "pregustare" a imaginii raiului... In 1944 gospodaria manastirii a fost confiscate de rusi. Ultima stareta a manastirii Varzaresti a fost monahia Platonida. In prima vara anului 1959 in manastire au sosit reprezentanti ai puterii sovietice, condusi de Feodor Scofari, pe atunci presedinte al sovietului satesc. Povestesc unii pelerini: Multe zile dupa aceea am mai simtit aroma strugurilor albi mancati pe podgoriile Varzarestilor... Au fost cei mai dulci struguri gustati vreodata.

Chiar daca accesul la manastirea Varzaresti - prima atestata dintre vetrele de monahism din Basarabia (inca din 1420) - nu s-a aratat prea lesnicios, contactul cu acel loc a fost tulburator.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu