Mănăstirea Veveriţa
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Veveriţa

Mănăstirea Veverița este situată lângă satul cu același nume din raionul Ungheni. Fondată în anii 20 ai secolului trecut, templul local atrage turiștii prin formele arhitecturale originale, precum și prin istoria sa dificilă.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Și distrugerile, și incendiile și persecuția sacerdoților nu au stricat temeliile credinței, datorită cărora mănăstirea există pînă în prezent.

La sfârșitul anilor '40 ai secolului trecut sălașul Veverița a primit statutul sihăstriei Mănăstirii Căpriana, dar după 4 ani a fost închisă. O parte din clădirile mănăstirii au fost folosite ca grajduri și depozite, restul încăperilor au fost distruse. Întoarcerea la biserica a avut loc în 1993, și doar un an mai târziu a fost instalat fundamentul templului de iarnă și a celulelor monahale. La moment în mănăstire se desfășoară lucrări de restaurare, însă vizitarea acestui obiectiv turistic arhitectural nu este interzisă.

Aripa din dreapta a mănăstirii împreună cu biserica de iarnă a fost efectuată în stil rusesc, iar în partea stângă predomină formele gotice. În stil gotic, a fost realizată și amplasată deasupra pridvorului o clopotniţă de 35 de metri. Biserica locală, cu cele trei cupole înălțate, arată din interior pătrat, cu tavan plat și pereții având icoane ce atârnă.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu