Mănăstirea Zăbriceni
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Zăbriceni

Mănăstirea Nașterea Domnului de pe lângă satul Zăbriceni, a luat ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Foca, fiind amplasata pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă și tratament ''Albinuța''. De fapt, acest loc și-a pastrat menirea, dar în chip transfigurat din menirea sa de a îngriji de cele trupești - devenind un așezămînt pentru tămăduirea sufletească.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Distanța de la or. Chișinău: 220 km 2 h 54 min

Localitatea: s. Zăbriceni, r-nul Edineț

Hramul mănăstirii: Sfântul Sfințit Mucenic Foca

Anul înființării: 4 august 1999

Stareț: arhim. Damian (Burlacu)  

Prima Sfanta Liturghie pe care a oficiat-o Prea Sfintitul Dorimedont a avut loc pe data de 4 septembrie, acelasi an (1999). La 2 octombrie 1999, manastirea a fost vizitata de IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove.

Nu a întarziat să aibă loc si prima tundere în monahism, pe 5 noiembrie în acelasi an. Sărbătoarea hramului mănăstirii, praznicul Nașterii Domnului constituie un eveniment aparte, mai ales ca s-a rînduit ca aici în fiecare an să se adune preoti si enoriasi din parohiile vecine pentru concertul anual de colinde. Mănăstirea a ales acest hram tocmai pentru ca a fost înfiintată în preajma jubileului a 2000 de ani de la Nasterea dupa trup a Domnului. Desi cu începuturi modeste, obstea mănăstirii a început să-si creeze un program liturgic foarte intens, oficiindu-se cele 7 Laude si Sfanta Liturghie zilnic. Tipicul manastirii este dupa modelul Sfantului Munte Athos.

Cantarea la strana este psaltica-bizantina, dar si corala-liniara. Ca o binecuvantare pentru această Mănăstire si pentru toti cei care se roaga în ea, în anul 2005, în sâmbăta săptămînii a cincea a Postul Mare, a fost adusă de la un atelier de pictură din Romania o icoana deosebit de frumoasă care, chiar de la început a primit numele de Icoana Maicii Domnului de la Zăbriceni, fiind sărbatorită în mod deosebit în fiecare an la această zi.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu