Mănăstirea Zloti
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Mănăstirea Zloti

Manastirea Zloti este situată în sudul Basarabiei, la 15 km de orășelul Căinari. Denumirea mănăstirii este preluată de la cea a unui sat vecin și în traducere din slava veche înseamnă "monede de aur". 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Tot la  mănăstire puteți vadea Crucea Făcătoare de Minuni. Aceasta este o cruce moștenită de la vechea mănăstire închisă în anul 1949. Are o înăltime de 5m.

Distanța de la or. Chișinău de 45 km

Localitatea: s. Zloti, r-nul Căinari

Hramul mănăstirii: "Sf. M. Mc. Gheorghe"

Anul înființării: 1941

Stareț: arhimandritul Tobie (Boboc)  

Această mănăstire se înalță pe locul vechiului locaș, de la care nu s-a păstrat nici temelia. Vechea mănăstire Zloți a fost întemeiată în anul 1941 de egumenul Serafim Dabija, venit în aceste locuri de la mănastirea Suruceni, și ieromonahul Grigore, de la mănăstirea Noul Neamț. Schitul aparținea Episcopiei din Tighina și după câțiva ani a devenit mănăstire de sine stătătoare. În 1942, biserica mănăstirii a fost sfințită în cinstea Sf. Gheorghe.

În perioada postbelică, manastirea a cunoscut o scurtă perioadă de prosperitate, deținind mai mult de 50 de hectare de teren și a avut o comunitate monastică bine organizată. Mănăstirea a fost închisă în anul 1949, iar părintele Serafim a fost deportat în Siberia. Toată averea mănastirii a fost transmisă Mănăstirii Suruceni. Gospodăria agricolă din localitate a transformat biserica mănăstirii în grajd, iar chiliile în depozite. În anul 1970 complexul monastic a fost distrus complet. După ce a fost închisă si distrusă Manastirea Zloti, Sfinta Cruce a fost dusă de crestini în Satul Nou, r. Cimișlia pentru a fi pusă în localitate. Crucea fiind prea înaltă, oamenii au încercat să o scurteze cu ferestraul si de îndata a început a curge sînge din ea si n-au mai scurtat-o. Sfinta Cruce a fost apoi dusa în cimitirul din sat, unde s-a pastrat pînă la redeschiderea mănăstririi în anul 1995. Aceasta a fost reîntoarsă în mănăstire în 1996 de către arhimandritul Tobie. Biserica principală a Mănăstirii Zloti poartă hramul Sfintului Mare Mucenic Ghoerghe. Hramul mănăstirii este sarbatorit la 6 mai. Locul bisericii a fost sfintit în anul 1996 de catre episcopul Dorimedont. In anul 2001 a fost inaltata si acoperita, iar prima slujba a avut loc în anul 2005 la sărbătoarea de Crăciun.

In timpul de față biserica este terminata atît în interior, cît și în exterior si în ea se săvîrșesc sfintele rugăciuni regulat.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu