Casa Olarului „Vasilii Gonciari”
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Casa Olarului „Vasilii Gonciari”

Olăritul reprezintă o îndeletnicire străveche, pe care moldovenii o moștenesc din adîncul timpurilor, de la îndepărtații strămoși, dar și este una din cele mai propice modalități de materializare a talentelor artistice.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

În satul Hoginești, descoperim o imensă colecție de elemente din ceramică a omului de artă – Vasilii Gonciari.

Anul fondării:  2010

Amplasare: r-nul Călărași, sat Hoginești

Distanță de orașul Chișinău: 75 km

Dotări:  teren de fotbal, volei, baschet, bazin acvatic, loc de parcare, grup sanitar.  

În satul Hoginești, descoperim o imensă colecție de elemente din ceramică a omului de artă – Vasilii Gonciari. Începând cu anul 1992, viitorul meșter iscusit, a preluat obiceiul de la tatăl său şi a devenit, de asemenea, olar. El a lu­crat iniţial în satul său natal Hogineşti, iar odată ce acumulează experienţă şi măies­trie pleacă în Italia, unde înfiinţează un atelier. În cei peste aproape 15 ani petrecuţi în Italia, Vasilii a însuşit tot ce e mai progresiv în ceramica din lume. Revenit acasă, în sînul satului natal, creează cele mai frumoase elemente autohtone din ceramică. Acestea pot fi admirate în cadrul vestitului tîrg internaţional al meşterilor olari „La Vatra Olarului – Vasilii Gonciari”, desfășurat în curtea meșterului din Hoginești.

Turiștii au posibilitatea să cunoască obiectele din ceramică și să beneficieze de o prezentare masterclass. Totodată, aici va fi prezentat noul proiect, în care maestrul investește tot timpul, entuziasmul și creativitatea lui.

„Slăvim Moldova de Acasă” apaține în exclusivitate artistului Vasile Gonciari - prin care va construi un cuptor imens pentru a crea cel mai mare vas din lut, cu o capacitate de aproximativ de 18-20 mii de litri pentru a fi inclus în cartea recordurilor Guiness. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu