Casa-muzeu Alexei Mateevici - Causani | CasaMare
  • ban 1

  • ban 1

  • ban 1

Casa-muzeu Alexei Mateevici

Marele poet Alexei Mateevici a trăit în raionul Căușeni, într-un mic sătuc Zaim, acolo merg milioane de pe tot parcursul anului, pentru a vedea casa în care el locuia.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Alexei Mateevici a adus o contribuție exorbitantă în dezvoltarea culturii moldovenești și a Moldovei în întregime. Numai cât valorează imnul țării, ca a fost scis anume de el, numit "Limba noastră". În casa sa, organizată ca muzeu, puteți vedea o mare parte din viața poetului, deoarece angajații muzeului s-au străduit să reconstruiască și să păstreze stilul și aranjarea obiectelor precum era la poet.
Alexei Mateevici toată viața tindea pentru bine și dreptate, și chiar a avut rangul de preot. De la Chișinău până la casa lui este de mers aproximativ 72 de kilometri. Pe lângă poezii, Mateevici a scris atât lucrări teologice, cât și istorice, semnând "Preotul Alexei Mateevici". Printre proza sa teologică și istorică se numără așa celebre lucruri precum "Vechile noastre publicații", "Gavriil Bănulescu-Bodoni", "Când și cum s-au creștinat moldovenii".

Casa-muzeu Alexei Mateevici a fost construită de Mihail Mateevici, tatăl poetului Alexei, lângă biserica locală sătească. În prezent, în curtea muzeului Alexei Mateevici se află monumentul poetului, ridicat în 1990. Iar însuși în interiorul muzeului, turiștii și moldovenii împreună cu CASAMARE pot vedea peste 7000 de exponate, nu numai tablourile și sculpturile poetului, ci și documente, cărți scrise și semnate cu mâna lui, pe ca le citea înainte de somn, fotografiile familiei sale, precum și lucrurile personale ale poetului.

Informații interesante despre Casa-muzeu Alexei Mateevici
Casa-muzeu Alexei Mateevici se află în satul Zaim. Casa-muzeu Alexei Mateevici a fost fondată în 1988. Casa-muzeu Alexei Mateevici a fost construită pentru a comemora cea de-a 100-a aniversare a poetului. din 1990 în Casa-muzeu Alexei Mateevici există și un monument al lui Alexei Mateevici.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu