Cheile Butesti | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Monumentul natural Cheile Butesti

"Cheile Butești" este una din cele mai pitorești formațiuni naturale din perioada preistorică a căror dimensiuni impresionante ating lungimea recifului de 2 km. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Pe lîngă faptul că ocupă rîul Camenca, monumentul Cheile Butesti ascunde grotele vechi cu vîrsta a circa 20 mln de ani în urmă. Cucerește oaspeții prin dimensiunile impunătoare și forma stîncoasă neobișnuită. Festivalurile organizate pe teritoriu Cheile Butesti capătă atmosferă de aventură și plăcere.

Cheile Butesti Distanța de or.Chișinău: 195 Km

Timp: 2 ore 45 min  

Formaţiunea geologică Cheile Butesti din r-nul Glodeni, ca şi întregul şir de toltre ale bazinului Prutului Mijlociu, s-a format cu 15 – 20 milioane de ani în urmă în apele tropicale calde ale Mării Sarmatice. Rîuleţul Camenca a săpat un pitoresc canion în recifii calcaroşi. Aici s-a format peştera naturală, care a fost locuită din cele mai străvechi timpuri Cheile Butesti, cu identificări de aşezări umane de aproximativ 300 mii ani în urmă.

O legendă circulă prin zonă Cheile Butesti, avîndu-l ca protagonist pe fratele regelui Lituaniei, Swidrighelo, care s-a refugiat în grotele acestei stânci, fiind urmărit de rivalii săi la tron. Găsit de o fată de ţăran care-şi păştea oile în jurul recifului, fratele regelui Lituaniei a fost salvat de aceasta şi de tatăl ei, un ţăran, în a cărui casă ar fi înnoptat doi soli care aveau misiunea de al nimici pe Swidrighelo. Casa ţăranului a ars în noaptea cu pricina, scăpând toţi în afară de cei doi soli. Swidrighelo plecat în ţara sa de origine, dar nu a uitat de salvatorii săi. Fata de ţăran a fost luată la curtea domnească în Lituania, iar ţăranul Neagu a devenit cel mai înstărit crescător de oi din regiune. Povestea legendară a monumentului impresionează pe fiecare, și încă urmează istorioare surprinzătoare spre acest obiectiv, numai alături de echipa CASA MARE !

Cheile Butesti - peizaje frumoase!  

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu