Rezervatia peisagica Suta de movile | CasaMare
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 12

Rezervaţia peisagistică "Suta de movile"

Zeci de ape pitorești și izvoare cu apă critalină se ivesc în spațiul dintre Nistru și Prut, concepînd aproximativ 3500 de movile care rămîn o enigmă dar și o valoare imensă științifică nu doar estetică (Suta de movile).

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Suta de movileDistanța de or. Chișinău: 220 km Cea mai mare movilă are înălțimea de peste 30 m și se numește ,,Movila țiganului” - Suta de movile.

Apariția lor trezește întrebări, se presupune că ar fi fost necropole a căpeteniilor ale triburilor antice, o fi Suta de movile ale oștenilor căzuți în luptele cu tătarii sau sunt rezultatul mișcărilor tectonice. Se aștern de-a lungul rezervației de 8 km și o lățime de 1,7 m pînă la 2,3 m, se află pe malul stîng al Prutului, între localitățile Braniște și Cobani, raionul Glodeni. Fenomenul rezervației Suta de movile a fost atestată documentar pentru prima dată încă din 1716 de Dimitrie Cantemir în renumita lucrare a sa ,,Descrierea Moldovei”.

Savantul a și denumit acest fenomen ,,Centum monticulli”. Această frumusețe arheologică - Suta de movile - fascinează prin originalitatea sa, te lasă să admiri talentul naturii de-a crea elemente uimitoare cu o valoare de unicat pe întreg pămîntul.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu