Rezervatia Toltrele Prutului
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Rezervatia "Toltrele Prutului"

În nord-vestul Moldovei, ne mîndrim cu un lanț de formațiuni calcaroase de tip recif din perioada Mării Sarmate (numite toltre) cu o vârstă mai înaintată decât muntii Carpaţi. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Deși fragmentate puternic, lanturile se prezintă ca un organism unitar ce se întinde pe o distanță de aproape 200 km. Oricit ar părea de neverosimil, dar în toata Europa, de la strîmtoarea Gibraltar pînă la muntii Ural, numai în Moldova pot fi văzute aceste minuni ale naturii pline de mister.

Distanta de or. Chișinău : 200  km

Toltrele Prutului (sau Stâncile Prutului) supranumite “ţara insulelor si a mărilor dispărute”, sunt un lanț de formațiuni calcaroase, înfățișate pe o distanță de circa 200 km de-a lungul Prutului de Mijloc, în apropiere de Criva, în zona graniței de nord a țării și continuă până la Cobani.

Acest landșaft natural este declarat monument al naturii - protejat prin lege. Lanțurile de recifi calcaroși sunt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge și alte organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică acum 10 - 20 milioane de ani.   Geneza recifilor noștri basarabeni se identifică cu cea a marelui lanţ coralier din Australia, doar că acesta din urmă o găsim în întregime sub apă şi cu dimenisuni mult mai mici faţă de toltrele Prutului ce depăşec 100 de metri altitudine. Băștinașii au o admirație aparte față de acest ținut, pentru că chiar ei le-au botezat“salbe de perle naturale” – mîndria lor pentru toaspeții regiunii. Un peisajul abrupt și surpat, ceea ce stîrnește și mai mult dorința de a pleca ca turist în aceste locuri.. La 3 km de pîrîul Camenca se află un recif fragmentat în două portiuni dezintegrate, una numindu-se “La capătul Stîncii” si a doua “Stînca Mare”.  

Deasupra recifului s-au pastrat urmele unei cetati din neolitic, protejata de malurile abrupte ale stincii si de un val de pamint. Oricit ar părea de neverosimil, dar în toata Europa, de la strîmtoarea Gibraltar pînă la muntii Ural, numai în Moldova pot fi văzute si studiate aceste minuni ale naturii pline de mister.  

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu