Grădina Botanică din Chişinău
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Grădina Botanică din Chişinău

Cel mai agreat spațiu de odihnă pentru locuitorii Chișinăului este Grădina Botanica. Situat în oraș, este comod pentru plimbările pe aleile şi cărările parcului. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Locul este foarte pitoresc, cu un aranjament plăcut și o diversitate de specii de plante. Cele mai admirate – preferatele tuturor - sunt copacul de magnolie înflorit şi, desigur, cireşului japonez la fel înflorit.

Amplasată la marginea oraşului Chişinău (sectorul Botanica), în apropierea cunoscutelor Porţile Oraşului, Gradina Botanică a fost fondată în anul 1950. Monumentul natural al Chișinăului este asemănat în miniatură cu relieful Republicii Moldova, graţie alternanţei podişurilor cu depresiunile, lacurilor şi tipurilor de soluri, de care există circa 24 de specii.

Dispune de o suprafaţă de 104 hectare.   În parc este creată o cascadă din 4 lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru a iriga vegetaţia grădinii. Grădina este împărţită în mai multe sectoare − dendrariul (arbori, arbuşti, liane), elemente ale Florei din Moldova (Codrii), sectorul de floricultură, sectorul de plante tehnice, medicinale, alimentare şi furajere, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale şi subtropicale cu sera, pepiniera, mini expoziţii.   În ultimii ani, în apropierea clădirii administrative a fost construită din piatră de Cosăuţi Alpinariul, care a devenit o platformă minunată pentru vizualizarea părţii de jos a parcului. În prezent, grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. Pentru mulţi oameni această grădină a devenit locul preferat de odihnă, chiar şi în zilele de lucru. Deosebit de aglomerat este aici, la sfîrşitul săptămînii şi de sărbători.  

Aici se vine cu copii şi cu toţi cei apropiaţi, pentru plimbări pe aleile şi cărările parcului, a sta pe malul lacului, a urca în vîrful Alpinariului sau a sta pur şi simplu pe o bancă, urca pe o gradina de rock. Pe lîngă diversitatea speciilor de plante, inclusiv şi a acelora exotice pentru locurile noastre, grădina are o planificare bine gîndită a teritoriului, astfel încît cutreierîndu-l, e ca şi cum te-ai afla într-un alt capăt al lumii, este destul doar să coteşti pe aleea următoare.   Sunt două atracții turistice la Grădina Botanică – înflorirea copacului de magnolie roz (în acest an ea a înflorit la sfîrşitul lunii aprilie) şi desigur, înflorirea cireşului japonez (sakura), care a înflorit la începutul lunii mai şi în acest an arată deosebit de festiv. Parcul are multe spaţii deschise, edificii, galerii, grădini, lacuri, dar veţi fi încîntaţi de partea de jos a parcului lîngă cascadele de lacuri.

Tot aici destul de des puteţi vedea diverse păsări − raţe sălbatice, porumbei sălbatici, sturzi şi alte păsări.   

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu