Parcul Dendrariu
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Parcul ''Dendrariu''

Parcul "Dendrariu" din mun. Chisinau este un parc de toată frumusețea naturii. Dendrariul este locul care, orăşenii îl preferă demult ca un loc de odihnă, plimbări. 

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Primul lucru, care uimeşte persoana care a intrat aici pentru prima oară – este senzaţia de nemărginire, de spațiu foarte larg în față. Aici e întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului.

Este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea pîrîiaşului Durleşti, între străzile I. Creangă, V. Lupu, E. Сoca. A fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, în prezent a fost extins pînă la 83 de hectare.   Parcul dendrologic a fost mult timp şi pe bună dreptate în lista principalelor atracţii ale capitalei noastre. Aici e întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului. Şi mai surprinzător este faptul că parcul nu arata ca unul artificial şi construit, este foarte organic, iar dacă nu vă place peisajul regulat al părţii sale centrale, atunci puteţi savura plăcerea unui peisaj mai „sălbatic”, priveliştea marginilor parcului, unde se pare nici nu au fost atinse de mîna omului şi totul pare foarte natural şi neexplorat.  

Colecţia de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice diferite ale globului.Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova la Dendrariu cresc: Ginkgo biloba sau arborele pagodelor, metasecvoia, tsuga canadiană, brad Douglas, chiparos de Arizona sau zadă, bradul Fraier, pinul galben, pinul flexibil, chiparos stardust, arborele de lalea, arţarul Mono, arţar trident, dud japonez, etc.   În baza colecţiilor Dendrariului se studiază, se selectează şi se înmulţesc speciile noi, promiţătoare, inclusiv şi tipuri ale plantelor lemnoase pentru spaţiile verzi. Unul din centrele ştiinţifice şi de propagare a cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul botanicii, creării spaţiilor verzi şi de protecţie a naturii. Aici au loc seminarii, excursii de teren, se fac consultaţii pentru elevi, pentru specialişti  spaţiilor verzi, iubitorilor naturii etc. Dendrariul este un parc cu un anumit regim de frecventare, este un loc de agrement public. Este luate sub protecţia statului ca monument al arhitecturii de configuraţie.

 Lacul din parc înviorează mult atmosfera calmă. Mai ales pîrîiaşul Durleşti, care trece prin partea de jos a parcului cu cîteva poduri aruncat peste el. Şi peste tot pot fi văzuţi oameni lucrînd paşnic şi tihnit, ocupaţi de îngrijirea peluzelor, grădinii de flori, straturilor de flori, havuzurilor.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu