Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Grădina Publică ''Ștefan cel Mare'' din Chișinău

Grădina Publică ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' este cel mai vechi și impresionant parc din capitală. Amenajat în manieră clasică, în spatele monumentului de valoare națională al domnitorului ''Ștefan cel Mare și Sfânt” - este un loc perfect de relaxare și admirație a naturii peisagistice.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Grădina Publică ''Ștefan cel Mare și Sfânt” este cel mai vechi parc din Chișinău. Realizat în 1818 în stil clasic, pe timpul gubernatorului rus A.N.Bahmetiev.

Bogdan Eitner, inginerul oficiul cadastral, a trasat aleile, s-au plantat arbori. Iniţial parcul s-a numit „Alexandrovski” (în cinstea împăratului rus Alexandru al II-lea); în epoca sovietică poartă numele „parcul Puşkin”. Denumirea actuală a parcului a primit-o în anii '90 ai secolului trecut. Accesul în parc era cu plată, chiar dacă avea un gard simplu din nuiele, pentru protejarea plantelor de caprele orașului.

Arhitectul Bernardazzi a ridicat aici primul gard din fontă. In 1885 în centrul parcului a fost inaugurat monumentul lui A.S. Pușkin (autor Opecușin), în 1928 a avut loc inaugurarea monumentului lui Ștefan cel Mare - autor sculptorul Al. Plămădeală, cu participarea arhitectului E. A. Bernardazzi. 

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu