Cetatea Bender-Tighina
  • ban 4

  • ban 4

  • ban 4

Cetatea Bender-Tighina

Cetatea Bender sau cetatea Tighina este una dintre cele mai vechi cetăți de pe teritoriul Moldovei. Construcția cetății a fost încredințată arhitectului turc în anul 1538.

SOLICITĂ EXCURSIE

DESCRIERE

Cetatea Bender a devenit unul dintre cele mai importante puncte atât din punct de vedere militar, cât și din punct de vedere civil. Cetatea Tighina a jucat un rol important în cursul unor evenimente istorice decisive pentru Moldova, Rusia și Imperiul Otoman. În anul 1709, regele suedez Carol al XII-lea și hatmanul ucrainean Ivan Mazepa sa refugiat în cetate pentru o lungă perioadă de timp.

Potrivit legendei, în cetatea Tighina pînă acum este încă ascunsă căruța lui Mazepa, făcută din aur curat, iar într-una din temnițe se păstrează coroana lui Carol al XII-lea. Apropo, Cetatea Bender este acea faimoasă cetate prin care Baronul Munchausen a zburat pe miezul tunului.

Toți cei doritorii pot vizita nu numai însăși cetatea, ci și să intre în muzeele situate pe teritoriul acesteia. Acesta este Muzeul de Istorie a Cetății Bender și Muzeul Torturii. Reconstrucția globală a cetății a început în anul 2008 și continuă până în prezent.

AMPLASAREA GEOGRAFICĂ

Lasă comentariu